Lederspan!!!

I dag tenkte jeg å fortelle litt om hva lederspan er og hva det brukes til

Lederspan har jeg blant annet fått i høyre ankel og i høyre håndledd. Lederspan er en medisin som blir sprøytet inn i leddet og kan hjelpe hvist du har feber, vist leddene er hovne, eller vist du har betennelse

Lederspan Kortikosteroid, er betennelsesdempende og kan ligne på kortisonsprøyte. Det er alikevel ikke helt det samme og virkningene kan være ulike. Jeg har fått flest kortisonsprøyter. Kortisonsprøyter har jeg fått i forskjellige ledd og flere ganger i samme ledd. Hver gang jeg har operert har jeg fått kortisonsprøyte i rompa, i muskelen, dette fordi jeg måtte faste. Kortisonsprøyten ble stukket inn i muskelen og medisinen ble sprøytet inn. Følelsen er at det sprenger, noe som er vanlig når de går inn i muskelen.

Hva Er Lederspan og hva brukes det mot

Bruk

Lederspan er et betennelsesdempende kortison-preparat som brukes bl.a. mot revmatiske sykdommer, som regel i form av lokal injeksjon i ledd.

Virkning/egenskaper

Lederspan inneholder virkestoffet triamcinolon, som har en kraftig betennelsesdempende virkning med raskt innsettende effekt på stivhet og smerter i det injiserte leddet. I tillegg kan det komme en generell betennelsesdempende effekt, slik at sykdommen blir fredeligere og mange vil føle seg mindre stive i kroppen og mindre utmattet/trette, senkningen reduseres.

Ved lokal injeksjon i ledd kommer virkningen av Lederspan fort, ofte fra første dag Grunnet lang virketid vil effekten av en enkelt injeksjon kunne vedvare i flere uker.

Det er i de fleste tilfeller aktuelt å kombinere Lederspan med andre legemidler mot revmatisk sykdom.

Doseringen fastsettes av legen og tilpasses den enkelte pasient, leddets størrelse og væskemengde.

Neste dose og antall injeksjoner avhenger av det kliniske forløp. På grunn av forlenget virkning anbefales det ikke å gi injeksjoner i de enkelte ledd hyppigere enn med 3‑4 ukers mellomrom.

Legen avgjør i samråd med deg den doseringen du skal ha.

Dette legemiddel er en syntetisk glukokortikoid med høy antiinflammatorisk effekt og er til bruk ved revmatoid artritt (kronisk leddgikt), artrose (slitasjegikt), bursitt (betennelse rundt ledd), synovitt (leddhinnebetennelse) og tendinitt (senebetennelse). Effekt oppnås vanligvis etter cirka 24 timer, og varer som oftest i 4-6 uker.

Kortisonsprøyte

Medisinen sprøytes inn i området der det er betennelse, rundt en sene eller i et ledd. Kortisonen lindrer smertene dine hvis du har betennelsestilstandsmerter som er lokaliserte til et sted og kan ofte gi smertelindring i mange uker.

Indikasjoner:

• Revmatisme(leddgikt),

• Slitasjegikt (artrose)

• Slimposebetennelse (bursitt)

• Senebetennelse (tendinitt)

• Senekjedebetennelse (tenosynovitt/tenovaginitt)

• Senefestebetennelse

• Slimhinnebetennelse

Slitasjegikt (artrose): En sykdom som rammer leddene i hendene, hoftene, knærne, og anklene. Den fører til destruksjon av leddbrusk i disse leddene med smertetilstand.

Senefestebetennelse/senekjedebetennelse: Sener er tykke bindevevsstrenger som fester muskelen til beinet. Senebetennelse kan skyldes en overbelastning. 

Slimposebetennelse (bursitt): Bursae er væskefylte "støtputer" lokalisert rundt om i kroppen. De beskytter benet mot direkte traume. Betennelse i en slimpose kalles bursitt. Slike betennelser forekommer oftest rundt albuer, hofter, og hæler.

Hvordan settes sprøyten? Det er helt avgjørende for resultatet at sprøyten blir satt på riktig sted. Sprøyten skal aldri settes inn i en sene. Den kan settes inn i seneskjeden, senefeste, og slimpose. Den kan også settes inn i et ledd med artrose(slitasjegikt), men ikke i et infisert ledd(med bakterie). Man kan starte med sette inn en bedøvelsesmiddel, og dersom pasienten får en smertelindring, kan det gi indikasjon at det er riktig punkt. Kortisonsprøyter må ofte gjentas med 1-2 ukers mellomrom inntil man oppnår effekten

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg